Tips voor de keuze van uw aannemer

De keuze van uw aannemer bepaalt met het succes van uw bouwproject. U mag niet vergeten dat de aannemer samen met de architect een sleutelrol speelt op de bouwplaats. Zelfs de beste plannen zijn waardeloos als ze slecht worden uitgevoerd. Bespaar dus nooit op kwaliteit en vakmanschap en neem dus de tijd om een ervaren en vakbekwaam aannemer te kiezen!

Daarnaast moet u er als kandidaat-bouwer op letten dat uw aannemer geregistreerd is en een vestigingsattest heeft. De erkenning is een pluspunt. En indien hij lid is van de Confederatie Bouw, bent u nog zekerder. De aansluiting bij de Confederatie Bouw biedt bijkomende zekerheid omdat de aannemers permanent gevormd en bijgestaan worden door hun organisatie.

Als u bouwt met een algemene aannemer, doet u er ook goed aan even te informeren naar het "Charter van de Woningbouwers".

 

Kies voor een geregistreerde aannemer

De registratie is een soort van label dat aan de aannemer wordt toegekend. Het attesteert dat de aannemer aan de voorwaarden voor de uitoefening van het beroep voldoet en dat hij zijn sociale en fiscale verplichtingen naleeft.

U heeft er alle belang bij dat uw aannemer een registratienummer heeft. De registratie biedt immers meer garanties over de financiële en technische draagkracht van de aannemer. Een aannemer verkrijgt en behoudt slechts zijn registratienummer wanneer hij geen schulden heeft wat betreft de betaling van lonen, belastingen en sociale bijdragen. Een geschrapte registratie is een ernstige aanwijzing dat de onderneming zich in moeilijkheden bevindt.

Bovendien worden bouwpremies en belastingsvoordelen slechts toegekend op voorwaarde dat de aannemer geregistreerd is. Hetzelfde geldt voor het verlaagde BTW-tarief voor de uitvoering van o.a. renovatiewerken aan woningen van meer dan vijf jaar oud.

Controleer daarom gratis via onze website of uw aannemer lid is van de Confederatie Bouw én geregistreerd is!

 

Controleer of de aannemer een vestigingsattest heeft

De registratie vormt niet altijd een voldoende waarborg. Zo kunt u uit de registratie niet altijd afleiden of de aannemer beschikt over een vestigingsattest, wanneer dit vereist is.

In de bouwsector zijn er immers heel wat beroepen waarvoor specifieke ondernemersvaardigheden noodzakelijk zijn. U kan op de Public Search van de Federale Overheidsdienst (FOD) Economie de gegevens van ondernemingen opzoeken zoals die zijn opgenomen in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). U kan ondermeer controleren welke commerciële activiteiten een onderneming mag uitoefenen en of zij voldoet aan de vereiste beroepskennis (rubriek "beroepsbekwaamheden).

De gereglementeerde activiteiten zijn ondergebracht in 9 groepen (clusters):

 

 

Is de aannemer erkend?

De aannemer die in aanmerking wenst te komen voor de uitvoering van overheidsopdrachten moet aantonen dat hij over voldoende technische en financiële middelen beschikt om de werken uit te voeren. De erkenning als aannemer houdt in dat aan deze voorwaarden is voldaan.

Voor private opdrachten is de erkenning enkel relevant in het kader van de woningbouwwet (Wet Breyne). Erkende aannemers dienen immers een lagere waarborg te stellen (beperkt tot 5% van de werken), dan niet (voldoende) erkende aannemers voor dewelke een voltooiingswaarborg van 100% geldt.

 

Is de aannemer lid van het "Charter van de Woningbouwers"?

Bouwt u met een algemene aannemer, dan is de wet Breyne van toepassing en kunt u bovendien kiezen voor een aannemer die toegetreden is tot het "Charter van de Woningbouwers".

Dit Charter werd opgesteld door de Federatie van Algemene Bouwaannemers, een lidfederatie van de Confederatie Bouw. De toegetreden aannemers verbinden zich tot de strikte toepassing van de wet Breyne. Op het eerste gezicht lijkt het vanzelfsprekend dat een wet moet worden nageleefd. De ervaring leert dat dit zeker niet altijd het geval is.
Raadpleeg de ledenlijst van het Charter van woningbouwers.

 

 

Bron: